Family celebration- családi ünnepek

Family celebration
I look at my calendar and hardly find a single week in which I don't celebrate a special occasion. Starting with the first day of the year and all through its three hundred and sixty-five days. It's either a name-day, a birthday, a wedding anniversary or the arrival of a new comer who's going to be added to the long list. Sometimes I am surprised I still remember the names. I did forget once and I've been paying for it ever since! So, I learnt my lesson, and I always check my calendar two weeks in advance. Then, there are the big days: Christmas, Easter and my aged mother-in-law's birthday. These require a lot of preparation, especially the last one. When going shopping, I make sure not to buy similar presents. However, prices have to be closely related. Otherwise, I'd be accused of showing favouritism.
Well, that's just not true. I shower my dear mother-in-law with precious things! Despite all the trouble involved, I still enjoy these family gatherings. It reminds me of how lucky I am to have them, and how colourless these days would be without them. It's difficult to explain the joy in having all this trouble with so many different moods and personalities.
Imagine Christmas Eve without a bunch of relatives ruining your furniture and appetite, giving you expressions like "you shouldn't have gone to such trouble" while they'd rather be saying "How could you?". Imagine a nice quiet evening with the music of "I am dreaming of a white X-mas" gently playing and with nobody criticizing your wife's dress and turkey. Do you have both images in the back of your mind? Which one would you rather have?
I thought you'd say so. It's not really what they say or what they do, it's simply what they are.
Deep in your heart you know that each and every one of them will be right there for you if you're ever in need. They might turn down your presents, but they won't turn you down! And when you are in trouble, it's a family member you rush to. So, go ahead! Check your calendar.

 

Családi ünnepek
Megnézem a naptáramat és nehezen találok egy olyan hetet, amelyen ne nyílna alkalmam egy különleges ünneplésre. Az év első napjától kezdve mind a háromszázhatvanöt napon keresztül. Vagy egy névnap, egy születésnap, házassági évforduló, vagy egy új ember érkezése, aki hozzáadódik a hosszú listához. Néha meglepődöm azon, hogy még emlékszem a nevekre. Egyszer elfelejtettem és azóta is fizetek érte. Így megtanultam a leckét és mindig két hétre előre ellenőrzöm a naptáramat. Aztán, ott vannak a nagy napok: Karácsony, Húsvét és az én idős anyósom születésnapja. Ezek nagyon sok előkészületet igényelnek, különösen az utolsó. Mikor vásárolni megyek, vigyázok arra, hogy ne vegyek egyforma ajándékokat. Azonban az árnak egyformának kell lennie. Megvádolnának azzal, hogy kivételt teszek. Hát, ez éppen nem igaz. Kedves anyósomat értékes dolgokkal árasztom el. Minden gond ellenére, még élvezem a családi összejöveteleket. Arra emlékeztetnek, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ők vannak nekem és színtelenek lennének ezek a napok nélkülük. Nehéz elmagyarázni, hogy mi az öröm ebben a sok fáradozásban, ami ezzel a sok egyéni hangulattal és személyiséggel jár együtt. Képzelj el egy karácsonyi estét a sok rokon nélkül, akik tönkreteszik a bútorodat és az étvágyadat az olyan kijelentésekkel, mint: "igazán nem kellett volna" holott azt mondhatnák: "Hogy tehettél ilyet?". Képzelj el egy kellemes, csöndes estét, a halkan szóló "Álmok a fehér karácsonyról" c. zeneművet hallgatva és senki nem kritizálja a feleséged ruháját és a pulykát. Elképzelted mindkét jelenetet az agyadban? Melyiket választanád? Gondolom, hogy ezt mondanád. Nem az a lényeg, hogy mit mondanak vagy mit csinálnak, hanem egyszerűen az: hogy vannak. A szíved mélyén tudod, hogy közülük bármelyik veled lenne, ha szükséged lenne rá. Lehet, hogy elutasítják az ajándékot, de nem utasítanak el téged!
És ha te bajban vagy, egy családtag segítségedre siet. Tehát rajta! Ellenőrizd a naptáradat!